Aktualności | Rośliny ogrodowe | Architektura ogrodu | Pielęgnacja ogrodu | Porady |
Strona główna | Sprzęt ogrodniczy | Forum ogrodnicze | Wydarzenia | Reklama w serwisie | Kontakt |
Pomidory z przydomowej grządki zawsze smakują lepiej. Surowe świetnie sprawdzają się w sałatkach, gotowane przydadzą się jako baza do sosów oraz jako smaczny dodatek do zup i gulaszów. Wśród licznych gatunków najbardziej cenione są mięsiste, o intensywnym zapachu, dużych owocach i cienkiej skórce. Wystarczy zastosować kilka prostych zasad, aby cieszyć się pięknymi pomidorami z własnego ogrodu.
W przydomowych ogrodach warto wypróbować ciekawe, kolorowe odmiany. Na uwagę zasługują m.in. brązowy Black Russian albo zielony w fazie dojrzałości gatunek Evergreen. Sałatki urozmaici odmiana koktajlowa Ola Polka, o żółtej barwie albo Tigerella, która ma owoce paskowane, czerwono-zielone. Do najpopularniejszych odmian gruntowych do bezpośredniego spożycia należy Bawole serce. Pomidory są bardzo duże, ich waga dochodzi do 0,5 kg. Jeśli chodzi o gatunki odporne na choroby, to warto polecić Samuraja. Owoce są średniej wielkości, czerwone, dobrze nadają się na przetwory.
Pomidory sadzi się bezpośrednio do gruntu albo też w szklarni lub specjalnych tunelach foliowych. Te ostatnie sprawiają, że rośliny nie są narażone na nagłe zmiany temperatury. Przygotowane wcześniej lub kupione rozsady możemy umieścić w ogrodzie pod koniec maja, kiedy nie grożą im już przymrozki. Należy wbić w ziemię półtorametrowe tyczki, w odległości 60-70 cm od siebie, po jednej dla każdej rośliny. Pojemniki z roślinami umieszczamy na kilka minut w wodzie.
Pomidory sadzimy głębiej niż rosły w pojemnikach. 10-15 dni po posadzeniu przywiązujemy pomidory do tyczek poniżej kwiatostanu. Trzeba pamiętać, żeby przesuwać sznurek lub tasiemkę wraz ze wzrostem. Kiedy roślinki będą miał około 8 cm wysokości, należy usunąć wszystkie liście mniej więcej do 2,5 cm wysokości łodygi. Zazwyczaj te pierwsze liście otrzymują mniejszą ilość słońca, przez co różne patogeny z gleby mogą się do nich przedostać. W takiej sytuacji łatwo o rozwój grzybicy.
Na początku okresu wegetacji warto przycinać pomidory, wtedy roślina skieruje swoje siły na produkcję owoców, a nie nadmierny rozrost. Pęd główny przycinamy powyżej drugiego kwiatostanu. Nowe rozgałęzienia pojawiają się w miejscu, w którym liście wyrastają z pędu głównego. Następnie zachowujemy ten z pędów bocznych, który jest najwyżej. Potem, kiedy wytworzy się drugi kwiatostan, także go przycinamy. W lipcu i sierpniu usuwamy tzw. wilki, czyli młode pędy, które wyrastają z kątów liści. Przycinanie jest niepotrzebne odmianom samokończącym (dorastającym tylko do określonej wysokości) i odmianom o drobnych owocach.
Optymalna temperatura do wzrostu pomidorów wynosi około 20°C w ciągu dnia i 17°C nocą. Jeśli temperatura spadnie poniżej 10°C, rośliny mogą przestać rosnąć. Gleba przeznaczona na uprawę pomidorów nie powinna być ani zbyt ciężka i podmokła, ani zbyt lekka. Pomidor pobiera z gleby znaczną ilość składników pokarmowych, dlatego powinniśmy odpowiednio go nawozić. Warto wybrać nawóz przeznaczony do tego typu upraw, taki jak Bioaktywny nawóz do pomidorów GreenOK. Zawiera on naturalne substancje humusowe, które odżywiają rośliny. Dodatkowo jest wzbogacony o składniki mineralne – azot, fosfor i potas (NPK). Szczególnie istotny jest potas – jego niedobór skutkuje brakiem intensywnej barwy i pękaniem owoców. Bioaktywny nawóz GreenOK stosuje się pierwszy raz po wschodach roślin lub posadzeniu rozsady, kolejny raz po 14-16 dniach, a następnie trzeci i czwarty raz co 14-16 dni.
Potrzeby wodne pomidorów zależą od fazy rozwoju rośliny – przez pierwsze 2-3 tygodnie niższa wilgotność sprzyja rozwojowi systemu korzeniowego. Jednak, kiedy pojawiają się owoce, zapotrzebowanie na wodę wzrasta. Jeśli wody będzie za mało, to owoce mogą w ogóle się nie pojawić albo będą małe i niesmaczne. Trzeba pamiętać, aby podlewać rośliny przy korzeniu, unikając moczenia liści. Pomidory wymagają dużej troski. Codziennie warto przyjrzeć się roślinom, czy nie zaczynają chorować. Liście z przebarwieniami należy natychmiast usunąć. Pamiętajmy jednak, że nie powinno się ich przeznaczać na kompost.
Owoce pomidorów dojrzewają po około 45 – 60 dniach od czasu zakwitnięcia kwiatów. Szypułki dobrze wybarwionych owoców z łatwością odłamują się w miejscu zgrubienia. Owoce można zbierać w różnych fazach rozwoju – w zależności na jaki cel je przeznaczyliśmy. Z tych zerwanych prosto z krzaka warto przygotować pomidorowy chłodnik – na pewno będzie pysznie orzeźwiał w gorące dni!
Firma GreenOK zajmuje się produkcją biologicznie aktywnych oraz przyjaznych dla środowiska ekologicznych nawozów, zawierających substancje humusowe, naturalne składniki pokarmowe oraz mikroorganizmy pozyskane z torfu - niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin. W szerokiej gamie produktów znajdują się również biostymulatory wzrostu oraz nawozy organiczno-mineralne.
Firma GreenOK powstała w 2009 roku na Łotwie. Od tego czasu sieć dystrybucji produktów obejmuje Polskę, Łotwę, Estonię, Litwę, Wielką Brytanię i Ghanę. GreenOK Poland dystrybuuje dwie marki: GreenOK oraz Brunatne BioZłoto. Firma posiada w swoim asortymencie ponad 20 produktów do pielęgnacji roślin w każdym stadium rozwoju. Więcej informacji dostępnych jest na stronach: www.greenok.pl oraz www.biozloto.pl