Aktualności | Rośliny ogrodowe | Architektura ogrodu | Pielęgnacja ogrodu | Porady |
Strona główna | Sprzęt ogrodniczy | Forum ogrodnicze | Wydarzenia | Reklama w serwisie | Kontakt |
W zależności od ilości miejsca w ogrodzie, które można przeznaczyć na ustawienie grilla, ilości czasu, który chcemy przeznaczyć na przygotowanie potraw i pracochłonności przy jego obsłudze, a w końcu kierując się upodobaniami kulinarnymi można wybierać wśród dostępnych na rynku różnych rodzajów urządzeń do grillowania.
Grille można podzielić na stacjonarne i przenośne.
Stacjonarne, to ciężkie konstrukcje wykonane zazwyczaj z materiałów budowlanych – cegieł, bloczków lub też z gotowych, przygotowanych do montażu elementów, które po odpowiednim złożeniu tworzą grill ze wszystkimi elementami, rusztem, popielnikiem oraz systemem odprowadzenia spalin.
Tego typu grill, często posiada dodatkowo niewielki stolik oraz miejsce na akcesoria do jego obsługi: widelce, szczypce, sztućce i inne. To dodatkowe wyposażenie znacznie ułatwia przygotowanie potraw.
Taka konstrukcja grilla wymaga miejsca w ogrodzie, które zajmie „na zawsze”. Zwykle zasilany jest paliwem stałym: brykietem lub węglem drzewnym.
Grille przenośne, z uwagi na ich mobilność, powinny być stosunkowo lekkie.
W zależności od rodzaju mogą być stalowe, żeliwne, aluminiowe.
Tego typu urządzenia mogą być zasilane podobnie jak stacjonarne brykietem lub węglem drzewnym, a ponadto energią elektryczną lub gazem, zwykle z butli.
Najwięcej czasu i pracy wymaga przygotowanie potraw na grillu na paliwa stałe.
Brykiety i węgiel drzewny, trzeba rozpalić i następnie doprowadzić do ich żarzenia się. Po ułożeniu produktów na ruszcie nie wolno dopuścić do spalania się paliwa długim płomieniem, ponieważ istnieje możliwość spalenia potraw, tak więc warto być obecnym przez cały czas przygotowywania potraw przy grillu, aby uniknąć przykrej niespodzianki.
W grillach gazowych i elektrycznych można precyzyjnie sterować procesem palenia, a samo przygotowanie potraw na ruszcie nie wymaga, tak dużej uwagi, jak w przypadku grilla drzewnego, gdzie warunki zewnętrzne np. kierunek i siła wiatru mogą wpływać na proces spalania.
Walory smakowe potraw przygotowywanych na węglu drzewnym, mogą różnić się od tych z grilla gazowego i elektrycznego.
Tłuszcz wydobywający się z pieczonego mięsa i spływający na żarzące się paliwo, powodując dymienie, nadaje potrawom specyficzny smak oraz zapach.